Overzicht nieuwsflitsen
Deze wetenschapsspecial gaat over de laatste ontwikkelingen van Wind op zee ecologisch programma (Wozep).
In een recente Wozep-studie hebben onderzoekers verrassende inzichten verworven over de herfsttrek van ruige dwergvleermuizen over de zuidelijke Noordzee. Zo zijn er significante patronen te herleiden in het trekgedag van deze zoogdiertjes. De studie levert daarmee waardevolle informatie op voor de ontwikkeling van windenergie op zee.
In september 2019 liet Wozep een aantal zeehonden zenderen in de omgeving van windenergiegebied Borssele, waar gebouwd werd aan windparken. Het doel was om zowel het zwem- en foerageergedrag als het gedrag, zoals de keuze voor bepaalde rustplaatsen van deze zeehonden, te monitoren in relatie tot geluid door de bouw van de windparken. Kennis over veranderingen in het gedrag van zeehonden is belangrijk; het geeft een beeld van het effect van geluidsverstoring op de conditie en algehele gezondheid van de dieren.
Met het in december 2022 dienst treden van Jakob Asjes, programmamanager Monitoring, Onderzoek, Natuurversterking, Soortenbescherming (MONS) bij Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving, is MONS nu echt van start gegaan en op stoom aan het komen.
Voor het Wozep-project Bruinvisnetwerk Borssele varen onderzoekers met één van de schepen van de Rijksrederij ieder kwartaal uit naar windpark Borssele. Met deze zogenoemde servicevaartocht controleren ze de meetapparatuur die in het windpark is geïnstalleerd voor het registreren van klikgeluiden van bruinvissen en ander onderwatergeluid. Voor een efficiënte inzet van scheepstijd en -middelen krijgen onderzoekers van andere projecten de gelegenheid om op deze tochten mee te varen. Zo zijn onderzoekers van het ElasmoPower-project inmiddels al vijf keer mee aan boord gegaan.
De afgelopen jaren heeft Waardenburg Ecologie in het windpark Luchterduinen een Wozep-onderzoek uitgevoerd naar het gedrag van vogels in en rondom het windpark. Dit onderzoek heeft waardevolle nieuwe informatie opgeleverd die gebruikt kan worden om tot betere schattingen te komen van de aantallen aanvaringsslachtoffers als gevolg van windenergie op zee.
Vanuit de projecten die Waardenburg Ecology heeft gedaan voor Wozep heeft ecoloog Astrid Potiek meegewerkt aan een internationaal artikel over de effectbeoordeling (impact assesment) van offshore windparken. Dit artikel is recent gepubliceerd in het gerenommeerde blad Biological Conservation.
Op 13 december 2022 is Maja Bradarić van de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd op het onderwerp vogeltrek op de Noordzee en de mogelijkheid die trek te voorspellen.
In 2022 was het 15 jaar geleden dat de bouw van het Prinses Amalia Windpark, voor de kust van Noord-Holland, is voltooid. Een goed moment om zien of er na15 jaar sprake is van verschil tussen de bodemdieren die voorkomen in het windpark enerzijds en anderzijds op referentielocaties buiten het windpark.
Digitale videobeelden onthullen interacties tussen offshore windparken en zeevogels en zeezoogdieren
Videobeelden van digitale vogeltellingen vanuit vliegtuigen boven de Noordzee – zowel boven windparken als daarbuiten – laten zien dat de meeste onderzochte zeevogel- en zeezoogdiersoorten geen sterke voorkeur hebben voor bepaalde gebieden.
Een recente Wozep-studie heeft meer inzicht gegeven in de verstoring van bruinvissen bij heiwerkzaamheden voor de aanleg van windparken.
Deze nieuwsflits gaat over de laatste ontwikkelingen van Wind op zee ecologisch programma (Wozep).
Deze nieuwsflits gaat over de laatste ontwikkelingen van Wind op zee ecologisch programma (Wozep).
Deze nieuwsflits gaat over de laatste ontwikkelingen van Wind op zee ecologisch programma (Wozep).
Deze nieuwsflits gaat over de laatste ontwikkelingen van Wind op zee ecologisch programma (Wozep).
Beeldtitel
Bruinvisonderzoek windpark Borssele
Is een windpark in de Noordzee een geschikt leefgebied voor bruinvissen? Dat is de vraag die aan de basis ligt van meerjarig onderzoek dat Wozep sinds oktober 2021 laat uitvoeren in windpark Borssele, voor de kust van Zeeland. Een nieuw projectfilmpje op het Noordzeeloket geeft een inkijkje in dit onderzoek in windpark Borssele.
Tussen 2017 en 2020 heeft Wageningen Marine Research in opdracht van Wozep op 14 locaties in de zuidelijke Noordzee een systematische akoestische monitoring uitgevoerd van de vleermuisactiviteit. De monitoring levert niet alleen verrassende resultaten op, het zijn ook resultaten die kunnen leiden tot effectieve maatregelen bij het bedenken, ontwikkelen en implementeren van windenergie op zee. En dus tot minder aanvaringen van vleermuizen met de rotorbladen van windturbines.
Deze nieuwsflits gaat over de laatste ontwikkelingen van Wind op zee ecologisch programma (Wozep). Het jaar begon goed met een groot aantal onderzoeksprojecten. We houden jullie hiervan op de hoogte en publiceren de afgeronde rapporten zoals altijd op het Noordzeeloket/Wozep.
Deze nieuwsflits gaat over de laatste ontwikkelingen van Wind op zee ecologisch programma (Wozep).