Programma MONS komt op stoom

Met het in december 2022 dienst treden van Jakob Asjes, programmamanager Monitoring, Onderzoek, Natuurversterking, Soortenbescherming (MONS) bij Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving, is MONS nu echt van start gegaan en op stoom aan het komen.

Wozep en MONS vallen onder dezelfde afdeling – hierdoor is er een korte lijn voor afstemming en samenwerking. Een van de afspraken uit het Noordzee Akkoord is dat Wozep vanaf 1 januari 2024 onderdeel van MONS wordt. Inhoudelijk is dit een logische keuze: kennisontwikkeling over de impact van windenergie op zee vindt sinds 2016 plaats binnen Wozep. Het doel van MONS is om inzicht te krijgen in de veranderingen die op de Noordzee kunnen gaan plaatsvinden als gevolg van de drie transities waarvan sprake is (energie-, voedselvoorziening- en natuurtransitie), gecombineerd met factoren als klimaatverandering, verzuring en autonome veranderingen. Bij het opstellen van het MONS-rapport, waarin een uitwerking van de kennisbehoefte van het Noordzee Akkoord is gemaakt, hebben Wozep-leden meegedacht en input gegeven zodat de kennisvragen vanuit Wozep een plek hebben in het rapport van MONS.

Input voor modellering

Het MONS-team is nu bezig met een verdere inhoudelijke uitwerking van het programma en met het uitzetten van de eerste monitoringprojecten. Hierin wordt Wozep betrokken zodat enerzijds dubbeling wordt voorkomen en anderzijds de door MONS geïnitieerde monitoring optimale input is voor Wozep. Een voorbeeld hiervan is monitoring van primaire productie, zoöplankton en pelagische vis. Dit zijn belangrijke onderdelen van het voedselweb van de Noordzee waar momenteel nog beperkt inzicht in is. Voor Wozep zijn dit belangrijke input-parameters in de modellering van de hydrodynamiek en de waterkwaliteit die gedaan wordt om het effect van vergaande opschaling van windenergie op zee te kunnen voorspellen: hoe beter de input voor de modellen, hoe beter de voorspelling.

Gezamenlijk doel

Wozep en MONS geven de samenwerking stap voor stap vorm met als gezamenlijk doel een optimaal onderzoekprogramma dat antwoord geeft op de vragen die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft bij de uitrol van windenergie op zee. Daarnaast biedt het onderzoeksprogramma de kennis die het Noordzee Overleg nodig heeft voor meer inzicht in het effect van de energietransitie, de voedseltransitie en de natuurtransitie die gaande zijn op de Noordzee.

Meer over het programma MONS lees je op het Noordzeeloket.