Bruinvisnetwerk Borssele helpt tijdens servicevaartocht andere onderzoeksprojecten

Voor het Wozep project Bruinvisnetwerk Borssele varen onderzoekers met één van de schepen van de Rijksrederij ieder kwartaal uit naar windpark Borssele. Met deze zogenoemde servicevaartocht controleren ze de meetapparatuur die in het windpark is geïnstalleerd voor het registreren van klikgeluiden van bruinvissen en ander onderwatergeluid. Voor een efficiënte inzet van scheepstijd en -middelen krijgen onderzoekers van andere projecten de gelegenheid om op deze tochten mee te varen. Zo zijn onderzoekers van het ElasmoPower-project inmiddels al vijf keer mee aan boord gegaan.

ElasmoPower, een project van Wageningen University & Research (WUR), kijkt naar de effecten van elektromagnetische velden van onderzeese stroomkabels op roggen en haaien in de Noordzee. Het onderzoek bestaat onder andere uit laboratoriumonderzoek met embryo’s en volwassen dieren. Daarnaast onderzoekt ElasmoPower of er een verschil is tussen de soorten en hoeveelheden roggen en haaien binnen een windpark, erbuiten en rond een stroomkabel. Het project maakt gebruik van de innovatieve techniek eDNA, waarvoor de onderzoekers fragmenten huid of ontlasting uit het water filteren.

Onderzoeker Annemiek Hermans: “We onderzoeken gedurende twee jaar elk kwartaal negen monsterpunten. De vaartochten van het Bruinvisnetwerk Borssele zijn voor ElasmoPower een grote besparing. Met de analyse van het eDNA zijn we beter in staat conclusies te trekken. Daarnaast bestaat er door de samenwerking de mogelijkheid om onze resultaten te matchen met de resultaten uit het bruinvisonderzoek. Je kunt namelijk vanuit hetzelfde watermonster kijken naar roggen, haaien, én naar bruinvissen.”

ElasmoPower

Meerjarige monitoring

Het Bruinvisnetwerk Borssele is gestart in 2021. Het is  een onderzoek van minstens vijf jaar met als doel inzicht krijgen in de geschiktheid van een windpark als leefgebied voor de bruinvis; WaterProof B.V. en Wageningen Marine Research (WMR) voeren het onderzoek uit in opdracht van Wozep. Voor het onderzoek van ElasmoPower is Wozep een van de partners. Door dit type samenwerking te faciliteren draagt Wozep bij aan fundamentele kennisontwikkeling. Behalve ElasmoPower zijn ook vogelonderzoekers van Wageningen Marine Research en het NIOZ een aantal keer meegevaren en binnenkort zullen ook onderzoekers van Waardenburg Ecology meevaren om bruinvissen te observeren.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Bruinvisnetwerk Borssele? Bekijk hier het filmpje.

Uitgeschreven tekst filmpje bruinvisonderzoek

Over het ElasmoPower-onderzoek lees je meer op de website van Wageningen University & Research.