Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL)

Een deel van het Nederlands luchtruim bevindt zich boven de Noordzee. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is een belangrijke schakel binnen het Nederlandse luchtruim. Zij zorgen 24/7 voor een veilige, efficiënte en milieubewuste afhandeling van het vliegverkeer in het luchtruim.

Noordzee

Boven de Noordzee wordt veel gevlogen: van kustwacht en defensie, tot lijnvluchten en plezier vliegers. De laatste jaren groeit ook het drone verkeer.

Op de Noordzee zijn de gas- en oliemaatschappijen goed vertegenwoordigt op allerlei platforms. De verschillende bedrijven vliegen via de helikoptermaatschappijen van en naar de platforms. Met de opkomst van windmolenparken op de Noordzee komen hier steeds partijen bij. LVNL heeft surveillance- en radioapparatuur op de platforms staan om te voorzien in goede communicatie en verkeersveiligheid boven de Noordzee.

Vliegplannen

Voor de juiste inzet van Alerting Service verzoekt LVNL vliegers om hun vliegplannen correct te adresseren en actueel te houden. Op deze manier wordt alleen reddingsoperaties ingezet als er echt een vliegtuig in nood is. Vliegplannen dienen afgesloten te worden na de landing. Als een vliegplan niet is afgesloten, kan ten onrechte alarm worden geslagen. Search en rescue (SAR) wordt gestart als een vlucht 30 minuten na de verwachte aankomsttijd (ETA) niet als geland is gemeld.

Via Homebriefing kun je eenvoudig een vliegplan indienen, actualiseren en afsluiten. Ga je een vlucht uitvoeren boven de Noordzee? Vraag hier je vliegplan aan:  https://hbs.ixosystem.eu/

Operationele Helpdesk

Veiligheid is topprioriteit bij LVNL. Bepaalde vluchten en speciale evenementen of activiteiten kunnen impact hebben op het luchtruim en luchtruimgebruikers. De Operationele Helpdesk van LVNL is de intermediair tussen organisatoren van zulke vluchten of activiteiten en de luchtverkeersleiding (LVNL en CLSK). Zij helpen met vluchtvoorbereiding, verstrekken actuele informatie en behandelen aanvragen voor speciale vluchten en evenementen.

De Operationele Helpdesk is dagelijks bereikbaar tussen 07.00 en 17.00 uur (Nederlandse tijd) voor aanvragen voor speciale vluchten, activiteiten en evenementen via +31 20 406 2201