Kader Ecologie en cumulatie

Kader Ecologie en Cumulatie

Het Kader Ecologie en Cumulatie (KEC) is een aanpak om ecologische effecten van bestaande én geplande windparken op zee door te rekenen met behulp van modellen. Door in een vroeg stadium de ecologische effecten van een toekomstig windparkscenario in beeld te hebben, zijn de risico’s rond de uitrol van zo’n scenario tijdig duidelijk. Er kan dan bijtijds op geacteerd worden, bijvoorbeeld door extra kennisontwikkeling of door inzet van mitigerende maatregelen.

KEC is een onderdeel van het Ecologisch programma windenergie op zee (Wozep), dat Rijkswaterstaat in opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei uitvoert.

Ecologische effecten van bestaande en geplande windparken

Het Kader Ecologie en Cumulatie is ontwikkeld in 2016 en sindsdien in gebruik als instrument voor het berekenen en beoordelen van cumulatieve ecologische effecten van een routekaart voor windenergie op zee. Er wordt daarbij gekeken naar de effecten op beschermde diersoorten en op het Noordzee-ecosysteem van windparken op zee, zowel de bestaande als de geplande windparken in de komende jaren. De overheid past de resultaten van de berekeningen uit het KEC toe in de besluitvorming over kavelbesluiten en vergunningen van nieuwe windparken op zee. Ook worden de berekeningen gebruikt voor de milieueffectonderzoeken en de passende beoordeling.

Grote ambities windenergie op zee

De ambities voor de ontwikkeling van windenergie op zee zijn groot, internationaal gezien maar ook voor het Nederlandse deel van de Noordzee. We hebben daarbij de wens én de plicht – volgens de nationale natuurwetgeving en Europese richtlijnen – om bij de grootschalige ontwikkeling van windenergie op zee zoveel mogelijk rekening te houden met de ecologische draagkracht van de Noordzee. Door in een vroeg stadium de ecologische effecten van een routekaart in beeld te hebben, kan op tijd begonnen worden met het eventueel implementeren of uitwerken van maatregelen. Met deze ‘early warning’ kunnen risico’s bij de uitrol van windenergie op zee tijdig aangepakt worden.

Continue aanscherping van kennis en aannames

Het KEC wordt continu aangescherpt en aangevuld met de nieuwste inzichten. Ongeveer elke twee jaar is er een nieuwe versie. In elke nieuwe versie zijn, naast de meest recente inzichten vanuit nieuw onderzoek, ook berekeningen verwerkt van de cumulatieve effecten van een nieuw windparkscenario. Aannames die eerder zijn gedaan worden steeds aangescherpt door nieuwe inzichten.

De meeste recente versie van het KEC, KEC 5.0, dateert van april 2025.

KEC 5.0

Documenten 2024-2025

KEC 4.0

Documenten KEC 2021-2022

KEC 3.0

Documenten KEC 2018 - 2019

Q&A Kader Ecologie en Cumulatie (KEC) windenergie op zee