Nieuwsbrief Integraal Beheer Noordzee nummer 39

Header nieuwsbrief IDON

MONS-Uitvoeringsbureau in oprichting

Dankzij het MONS-programma weten we in 2030 precies hoe we de biodiversiteit op de Noordzee kunnen beschermen, ook in combinatie met de drie transities voor voedsel, energie en natuur. Maar voor het zover is moet er nog wel wat gebeuren. Daarover vertelt Ricardo van Dijk van Rijkswaterstaat, die participeert in het MONS-Uitvoeringsbureau-in-oprichting.

Duurzame voedselproductie op een rijke Noordzee

Op 13 mei 2022 togen ruim 120 leden van de Community of Practice voor de Noordzee (CoP) naar de Campus@Sea in Scheveningen. Daar was er een bijeenkomst met als titel ‘Duurzame voedselproductie op een rijke Noordzee.’ Een illustratieve quote van een deelnemer: “Op Urk heet duurzaamheid gewoon rentmeesterschap. De mens is immers onderdeel van de natuur.”

Kennismaking met IDON-secretaris Bram Koning

Sinds 1 juli 2021 is Bram Koning secretaris van het IDON, het Interdepartementaal Directeuren Overleg Noordzee. Maar wat gebeurt er eigenlijk allemaal achter de schermen om het overleg in goede banen te leiden? Bram geeft tekst en uitleg.

Campus@Sea leren en innoveren op en met de Noordzee

De haven van Scheveningen is volop in beweging. Sinds 2020 bouwt Campus@Sea er aan een open en grensverleggend fieldlab voor ondernemers, beleidsmakers, maatschappelijke organisaties, onderwijs- en onderzoeksinstellingen. In het lab werken ze samen aan praktische innovaties die duurzaam meervoudig gebruik van de Noordzee mogelijk maken.

Impressie van de European Maritime Day 2022

Op 19-20 mei vond het jaarlijkse evenement plaats in de Italiaanse havenstad Ravenna. Voor de deelnemende politici, wetenschappers, NGO’s en andere partijen die betrokken zijn bij het Europees marien/maritiem beleid, was een inspirerend programma samengesteld met sprekers vanuit de hele wereld. Wat waren de hoogtepunten van de EMD 2022?