MOSWOZ nieuwsbrief maart 2025
Beste lezer,
Dit voorjaar blikt team MOSWOZ terug én vooruit. We sluiten vijf jaar onderzoek (2020-2025) af met een advies aan onze opdrachtgever: het directoraat-generaal Luchtvaart en Maritieme zaken. Hierin blikken we terug op wat we hebben geleerd en stellen we tegelijkertijd een nieuwe onderzoeksagenda voor de komende vijf jaar voor.
Het werk van MOSWOZ is namelijk nog niet klaar. Sinds 2022 heeft Nederland de opgave om in 2030 (later verlengd naar 2032) een vermogen van 21 gigawatt aan windenergie op zee te realiseren. Waar er in 2020 nog weinig windparken waren, worden er nu windparken gebouwd in de buurt van drukke shipping lanes (verkeersstelsels). Ook komen er de volgende jaren windparken verder van de kust bij. Dit alles roept belangrijke vragen op over de scheepvaartveiligheid.
Wat betekenen de genoemde ontwikkelingen voor veiligheidsmaatregelen, nu en in de toekomst? Wat zijn de gevolgen voor Search and Rescue? Kunnen noodhulpsleepboten nog op tijd de plaats van een incident bereiken? Hoe effectief is Vessel Traffic Monitoring, de nieuwe dienstverlening die dit jaar bij de Kustwacht van start gaat? Zijn de maatregelen ver op zee ook effectief of is er meer nodig om de veiligheid te borgen? De juiste onderzoeken uitzetten om antwoorden te vinden op deze en andere vragen, dat is onze toekomstige uitdaging!
Jacqueline van den Bosch en Kees Storm, namens team MOSWOZ
Kamerbrief over scheepvaartveiligheid op de Noordzee: betekenis voor MOSWOZ
Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de ontwikkelingen sinds de publicatie van het rapport ‘Schipperen met ruimte’. De Kamerbrief is een vervolgreactie op de aanbevelingen die de Onderzoeksraad voor Veiligheid in dat rapport deed. In het volledige nieuwsbericht leest u meer over de Kamerbrief en de betekenis hiervan voor MOSWOZ.
Spannende scenario’s op Noordzee van de toekomst
Anton Zinchenko uit Oekraïne was een van de zeevarenden die in oktober 2024 meedeed aan het simulatieonderzoek Human Factors. Bij dit verkennende onderzoek over de menselijke rol binnen scheepvaartveiligheid, doorliepen zeevarenden allerlei scenario’s op scheepvaartsimulatoren. In dit nieuwsbericht leest u over de ervaringen van Zinchenko en kunt u de nieuwe video over het onderzoek bekijken!
IALA publiceert Guideline voor grotere scheepvaartveiligheid bij hernieuwbare energie-installaties
De internationale scheepvaartorganisatie IALA publiceerde eind 2024 een Guideline over scheepvaartveiligheid in en rondom Offshore Renewable Energy Installations (OREI). Nederland heeft hieraan een belangrijke bijdrage geleverd. Lees in het artikel meer over OREI, de Nederlandse bijdrage aan de Guideline en de internationale samenwerking binnen IALA.