Voorbereidingen nautisch simulatieonderzoek in volle gang

Op 8 november kwamen de thematrekkers van MOSWOZ bij elkaar om de scenario’s te bespreken voor het nautische simulatieonderzoek in 2024. Tijdens dat onderzoek doorlopen deelnemers lastige, maar realistische scenario’s op een gesimuleerde scheepsbrug. Thematrekker Carien Droppers: “We kregen een eerste demonstratie te zien van de uitgewerkte scenario’s. Die gaan uit van de Noordzee in de toekomst, met de toekomstige windparken en meer en grotere schepen. De grote vraag is: wat doet dat met de besluitvorming van zeevarenden?”

Experts in maritieme training en consultancy van Nautical Experts hebben 7 scenario’s ontwikkeld die antwoord moeten geven op 15 onderzoeksvragen van de verschillende thematrekkers. “We hebben getoetst of de scenario’s voldoen aan onze verwachtingen en antwoord kunnen geven op de onderzoeksvragen”, vertelt Alma de Hoop, een van de andere thematrekkers.

Voorbeeld van scenario

Carien Droppers schetst hoe een scenario eruit kan zien. “Deelnemers varen met een groot containerschip van bijvoorbeeld Zeebrugge naar Hamburg. Onderweg valt de motor uit tussen twee windparken. Door de harde wind en stroming drijft het schip af richting een windpark. Wat gebeurt er dan? Welke afwegingen maakt de kapitein en welke informatie wordt daarin meegenomen? Volgen de deelnemers de procedures of zien ze door de stress dingen over het hoofd? Dat zijn vragen waar we antwoord op willen krijgen.”

Hoe werkt het simulatieonderzoek?

De deelnemers krijgen levensechte beelden te zien op de brugsimulator. Ze kunnen het virtuele schip besturen en de apparatuur aan boord gebruiken. “De deelnemers ontvangen eerst een briefing over het scenario en daarna volgt de simulatie”, zegt Alma de Hoop. “Na afloop beantwoorden ze vragen over de besluiten die ze namen tijdens de simulatie. Was er bijvoorbeeld een cruciaal moment?” Daarnaast kunnen er fysieke observaties worden gedaan, bijvoorbeeld van bloeddruk, hartslag en huidspanning.

Nagebouwde scheepsbrug met simulatorbeelden
Nagebouwde scheepsbrug met simulatorbeelden

Wat kan het simulatieonderzoek ons leren?

Het simulatieonderzoek moet inzicht geven in hoe er op de brug van een schip besluiten worden genomen. Hierbij gaat het in het bijzonder om de mens als factor in veiligheidsvraagstukken. Nautical Experts werkte om die reden samen met een psycholoog die veel kennis heeft van de zeevaart. Carien Droppers maakt duidelijk waarom besluiten onder druk ertoe doen. “Als de bemanning lang wacht om een probleem te melden, kan de noodhulpsleepboot te laat komen.” Naar verwachting maakt het simulatieonderzoek duidelijk of er extra veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen. “Denk bijvoorbeeld aan extra informatie verschaffen, uitrusting, training en opleiding voor de scheepvaart. Maar misschien hoeft dat allemaal niet en kan een bemanning die de standaard STCW-veiligheidstraining heeft gevolgd voldoende omgaan met de snel veranderende omstandigheden op de Noordzee. Het onderzoek zal het uitwijzen!”

Video simulatieonderzoek tijdens symposium van MOSWOZ

Houd woensdagmiddag 24 januari 2024 vrij, want dan vindt in Delft het symposium van MOSWOZ plaats! Tijdens het symposium tonen we een video over de aanloop naar het simulatieonderzoek. Daarnaast laten we zien wat het onderzoeksprogramma tot nu toe heeft bereikt en horen we graag wat alle belanghebbenden doen en bedenken om te zorgen voor een veilige scheepvaart op de Noordzee. Benieuwd? U kunt zich aanmelden voor het symposium.