Effecten van vibro-piling op bruinvissen tijdens bouw windparken op zee
In 2025 is Wozep een project gestart om de effecten van vibro-piling op bruinvissen, de meest voorkomende kleine walvisachtigen in de Noordzee, te onderzoeken. Vipro-piling is een nieuwe manier van funderen van bijvoorbeeld monopiles van windturbines op zee.
Het doel van dit project is om geluidsdrempels te bepalen voor verschillende effecten op bruinvissen zoals PTS (Permanent Threshold Shift), TTS (Temporary Threshold Shift) en andere verstoring. Deze drempels kunnen vervolgens worden gebruikt om de impact van vibro-piling op de bruinvispopulatie te berekenen in het Kader Ecologie en Cumulatie (KEC).
Vibro-piling versus heien
Trilblokken die bij vibro-piling worden gebruikt, functioneren anders dan gewone heihamers. In plaats van met tussenpozen hard te slaan, worden de palen met minder kracht ingeslagen. Het is ononderbroken geluid - tussenpozen zijn heel kort of ontbreken zelfs. De palen worden als het ware in de bodem getrild. Een trilblok slaat met minder energie, waardoor het geluid dat ontstaat bij het slaan op een paal ook minder luid is en de frequentiesamenstelling anders is dan bij gewoon heien. Hierdoor kunnen de effecten op het gehoor, het gedrag en de gezondheid van bruinvissen en andere zeezoogdieren ook anders zijn dan bij traditionele heihamers. Tot nu toe lag de onderzoeksfocus vooral op de verstoring veroorzaakt door heigeluid. Deze verstoringseenheid is de eenheid die de Nederlandse overheid gebruikt om de impact op de bruinvispopulatie te bepalen met behulp van het model iPCoD. Voor geluid van een andere aard, zoals vibro-piling, zijn de aard en omvang van de effecten echter grotendeels onbekend. Het is daarom belangrijk om de storingsdrempel (drempel voor verstoring van gedrag) en de geluidsrempels voor TTS en PTS van deze nieuwe geluidsbron te bepalen.
Samenwerking
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Marine Biological Research Centre van de Universiteit van Zuid-Denemarken (USD), gevestigd naast het Deense Fjord&Baelt Centre, waar bruinvissen worden gehouden.
Dit project is uitbesteed aan de Universiteit van Zuid-Denemarken (USD) en het Fjord&Baelt Centre in Kerteminde, Denemarken. Een adviesraad met experts van de Amerikaanse National Marine Mammal Foundation en de Universiteit van Aarhus zal gedurende het hele project de wetenschappelijke kwaliteitscontrole uitvoeren. De commissie wordt samengesteld in opdracht van het Windenergie op zee ecologisch programma (Wozep) van Rijkswaterstaat, in opdracht van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG).
Meer informatie
Zie voor meer informatie de website van het Marine Biological Research Centre of van Fjord&Baelt Centre.
Heeft u nog vragen, neem dan contact op met het Wozep-team door dit formulier op het Noordzeeloket in te vullen.
Delen
Bruinvissen Foto: Ruben Fijn
Geluidsisolerende schermen van het bassin in Kerteminde, Denemarken voor TTS-onderzoek bruinvissen
Bruinvis op het onderzoeksstation dat werkt volgens het klassieke Go/No-Go paradigma: als het dier een geluid hoort, gaat het naar het rode doel (de bal) aan de rechterkant. Hoort het dier geen geluid, dan blijft het op het station aan de linkerkant.