Kamerbrief over scheepvaartveiligheid op de Noordzee: betekenis voor MOSWOZ
Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de ontwikkelingen sinds de publicatie van het rapport ‘Schipperen met ruimte’. De Kamerbrief is een vervolgreactie op de aanbevelingen die de Onderzoeksraad voor Veiligheid in dat rapport deed.
Inhoud Kamerbrief
De minister beschrijft welke stappen IenW heeft gezet en gepland om de scheepvaartveiligheid op de Noordzee nu en in de toekomst zeker te stellen. IenW zet zich maximaal in om de risico’s te beheersen door:
- een periodieke veiligheidsanalyse op te zetten, waarin
- risico’s met veel verschillende middelen in kaart gebracht worden en gemonitord kunnen worden aan de hand van een realistisch veiligheidsdoel.
Verder deelt IenW nieuwe inzichten met andere Noordzeelanden om samen een beeld te ontwikkelen van het scheepvaartverkeer rondom vaste objecten zoals windturbines. Dit beeld moet helpen om de internationale regels aan te passen.
Met deze inzet wil IenW het Nederlandse beleid op het gebied van scheepvaartveiligheid vernieuwen én de internationale afstemming verbeteren.
Betekenis voor MOSWOZ
De Kamerbrief gaat ook over het onderzoeksprogramma MOSWOZ en leunt op inzichten die door MOSWOZ zijn voortgebracht. De koers van het ministerie van IenW heeft invloed op de komende vijf jaar van MOSWOZ. Vooral de effectiviteit van de beheersmaatregelen moet beter in kaart gebracht worden. Het eerste beleidsadvies dat MOSWOZ medio 2025 oplevert, zal hieraan een belangrijke bijdrage leveren.
Rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid
Op 13 juni 2024 presenteerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) het rapport ‘Schipperen met ruimte. Beheersing van scheepvaartveiligheid op een steeds vollere Noordzee’. De veiligheidsraad concludeert hierin dat de overheid tekortschiet in de in de beheersing van scheepvaartveiligheidsrisico’s bij de ‘plaatsing van vaste objecten’ op de Noordzee. Met dat laatste doelt de raad op de toenemende aanwezigheid van bouwwerken zoals offshore platforms en windturbines. De ministers van Infrastructuur en Waterstaat en van Klimaat en Energie (nu Klimaat en Groene Groei) hadden direct nadat het rapport was uitgekomen een eerste reactie gegeven en een aantal vervolgstappen voorgesteld.