Internationale en sector-overstijgende samenwerking op de Noordzee bekrachtigd in het Greater North Sea Basin Initiatief (GNSBI)
Op 25 november jl. vond in het kader van het Greater North Sea Basin Initiative (GNSBI) een integrale, ministeriële bijeenkomst plaats in Antwerpen. De ministers en/of hoog ambtelijke vertegenwoordigers van de negen Noordzeelanden verantwoordelijk voor maritieme ruimtelijke planning, visserij, natuur en energie kwamen hier samen. Dit met als doel om een ministeriële Verklaring te ondertekenen en daarmee hun onderlinge samenwerking te bekrachtigen.
Namens Nederland heeft de Staatssecretaris van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur de Verklaring ondertekend. Deze Verklaring schetst duidelijke doelstellingen, resultaten en de beoogde bestuursstructuur voor een versterkte coördinatie op het gebied van natuurbehoud, visserij en hernieuwbare energie op zee binnen het GNSBI. Het bevat verschillende doelen, waaronder een integrale benadering van ruimtelijke en ecologische uitdagingen, een langetermijnperspectief voor visserij en herstel van het mariene ecosysteem.
Verder is tijdens de bijeenkomst kennis genomen van de technische resultaten waaraan het GNSBI het afgelopen jaar heeft gewerkt en in de komende jaren verder werkt. Denk bijvoorbeeld aan een uitgebreide visserijstudie, opeenstapelende effecten van menselijke activiteiten in de Noordzee en een analyse om benodigde maatregelen met betrekking tot natuurherstel in de Noordzee inzichtelijker te maken. Ook hebben een aantal stakeholders, die werkzaam zijn in de Noordzee, de mogelijkheid gekregen om hun projecten te presenteren en hierover in gesprek te gaan met de aanwezigen. Nederland was hierbij vertegenwoordigd in: het Norsaic-project, Maritiem informatieVoorziening Service Punt (MIVSP), de Rijke Noordzee, Overeenkomst van Bonn en Oyster Heaven.
Ter achtergrond
De Noordzee is een van de drukste zeeën ter wereld en speelt een belangrijke rol voor onder andere de visserij, scheepvaart en het opwekken van windenergie op zee. Tegelijkertijd biedt de Noordzee ook plaats aan een rijke biodiversiteit, die flink onder druk staat en zich in een zorgwekkende, ecologische staat bevindt. Daarom is eind 2023 het GNSBI opgericht met als doel om via een internationale en sector overstijgende samenwerking met elkaar te zorgen voor een goed en verantwoord gebruik van de Noordzee.