Uitreiking Blauwe Vlaggen en QualityCoast Awards

9 mei 2019 worden in Ouddorp aan Zee op Goeree-Overflakkee de Blauwe Vlaggen en QualityCoast Awards uitgereikt. De Blauwe Vlaggen worden uitgereikt aan Jachthavens, stranden aan de kust en in het binnenland. De QualityCoast Awards zijn er voor duurzame en groene kustgemeenten. Gastheer van deze dag gemeente Goeree-Overflakkee organiseert samen met Stichting Green Destinations en Blauwe Vlag Nederland deze dag vol ceremonie, informatie en kennisuitwisseling om Nederlandse bestemmingen, hun stranden en jachthavens veiliger, schoner, groener en duurzamer te maken.

Rond het middaguur maakt juryvoorzitter Patrick Poelman de stranden en jachthavens bekend die een Blauwe Vlag gaan krijgen. Albert Salman maakt de QualityCoast Award-winnaars bekend. Daarna reikt Loco Commissaris van de Koning Floor Vermeulen de QualityCoast Awards en Blauwe Vlaggen officieel uit aan de genomineerden. Vervolgens hijst hij samen met wethouder Both van Goeree-Overflakkee de QualityCoast Vlag en Blauwe Vlag, die zij op spectaculaire wijze krijgen aangereikt. Na de ceremonie is er in de middag nog een inhoudelijk programma en zijn er excursies voor de deelnemers.

Bedrijvenmarkt

Ook is er op 9 mei een bedrijvenmarkt. Hier presenteren bedrijven hun innovatieve groene oplossingen om gemeenten, hun bedrijven, jachthavens en stranden verder te helpen om (nog) duurzamer, groener, schoner en veiliger te worden.

Veilige en schone jachthavens en stranden

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, duurzaam en schoon zijn. De locaties vragen dit keurmerk vrijwillig aan. In de praktijk betekent dit dat jachthavens en stranden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden en jachthavens nog aan de vereisten voldoen.

Groene Wimpel

Een aantal jachthavens ontvangt naast Blauwe Vlag ook de Groene Wimpel omdat zij boven op de internationale criteria voldoen aan eisen op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

QualityCoast voor een groene en duurzame bestemming

Voor het verwerven van de QualityCoast Award zijn de gemeenten aan de hand van ruim 100 criteria beoordeeld op het gebied van toeristisch beleid en beheer, natuur en landschap, milieu en klimaat, cultuur en traditie, maatschappelijk welzijn, bedrijven en gastvrijheid. Een onafhankelijke internationale jury heeft uiteindelijk bepaald en in juryrapporten opgetekend welke waardering iedere gemeente gaat krijgen en waarom.

Meer over QualityCoast

QualityCoast is ’s werelds grootste programma voor duurzaamheid en kwaliteit voor kustgemeenten. Daarnaast is er het Green Destinations programma waaraan alle gemeenten kunnen deelnemen, ook steden. Beide programma’s worden aangeboden door de Stichting Green Destinations, die ruim 150 gemeenten en regio’s ondersteunt in bijna 50 landen.

Door aan één van de programma’s mee te doen krijgt een gemeente goed inzicht in zijn prestaties en verbetermogelijkheden op het gebied van: duurzaam toeristisch beleid, gastvrijheid, ‘groene’ economie, cultuur, natuur en landschap, milieu en klimaat. Met het QualityCoast of Green Destinations keurmerk profileert de gemeente zich eveneens als een duurzame groene, schone en authentieke bestemming naar haar bezoekers, bewoners en ondernemers.

Een van de criteria die de QualityCoast status van een kustbestemming bepaalt, is het beschikken over een of meerdere Blauwe Vlag-gecertificeerde stranden.

Bron: Blauwe Vlag en Stichting Green Destinations