Europese Maritieme Dag 2021 in Den Helder

De gemeente Den Helder en de provincie Noord-Holland gaan samen met de Europese Commissie de 'European Maritime Day' (EMD) in 2021 organiseren. Dit heeft de Europese Commissie (DG MARE) pas geleden bekend gemaakt. De EMD is een bijeenkomst van politici, beleidsmakers, private en publieke stakeholders uit heel Europa over alles wat met geïntegreerd maritiem beleid te maken heeft.

Het is ook een beurs voor bedrijven die actief zijn in, op of om de zee, ook wel de "blauwe economie" genoemd. Naast een politieke en stakeholderdialoog is het ook een cultureel feest, dat de Europese burgers via diverse activiteiten attent maken op het grote belang van zeeën en oceanen. De EMD zal worden gehouden op en rond het complex Willemsoord, met schouwburg De Kampanje als hart van het evenement. De EMD wordt jaarlijks rond 20 mei gehouden.

Het thema van de EMD 2021 wordt door de provincie en de gemeente bepaald in overleg met de Europese Commissie en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Gedeputeerde Cees Loggen: "De provincie Noord-Holland wil graag aandacht besteden aan de aanpassingen die havens moeten doen in hun dienstverlening om aan de behoeften van hun gebruikers te kunnen voldoen bij het toenemend gebruik van de zee." Ook het Interdepartementaal Directeuren Overleg Noordzee (IDON) zal met een evenement inhoudelijk bijdragen aan de EMD 2021.

De EMD – de eerste werd in 2008 georganiseerd – trekt doorgaans zo'n 1.000 deelnemers. Dit jaar vond het evenement plaats in Poole (VK). De komende jaren is het evenement achtereenvolgens in Burgas (Bulgarije), Lissabon, Cork (Ierland), Den Helder, Ravenna (Italië), Brest (Frankrijk) en Svendborg (Denemarken).