Tong

Legenda

Tong is een langwerpige platvis. De rechterkant (bovenkant) is bruin met donkere vlekken en stipjes. De linkerkant is crèmewit. In het noordoosten van de Atlantische Oceaan en in de Noordzee is tong een algemene vissoort.

De kaarten laten zien hoe de tong zich verspreidt in de verschillende stadia van zijn leven (Bottom Trawl Survey (BTS (Bottom Trawl Survey))). Op jonge leeftijd blijft hij in de buurt van de Waddenzee, maar daarna verspreidt hij zich over de gehele Noordzee.

Vaste paaigronden heeft de tong in de zuidelijke Noordzee, terwijl de Waddenzee als belangrijke kinderkamer fungeert. Zeetongen zijn nachtdieren. Gewoonlijk zwemt tong over de zeebodem, maar gedurende de trek zoekt hij het ’s nachts hogerop: in oppervlaktestromen die hem in de goede richting meevoeren.

De vis vindt zijn prooi met behulp van zintuigknoppen, waarmee hij de zeebodem afzoekt, bij voorkeur naar wormen. Tong profiteert van de boomkorvisserij. Bij het omwoelen van de zeebodem door de zware kettingen worden veel bodemdieren verwond of gedood. Ze vormen dan een makkelijke prooi voor krabben, zeesterren en vissen, waaronder schar en schol. In de omgewoelde, schelpdierarme maar nog steeds voedselrijke bodem gedijen vooral snelgroeiende bodemdieren zoals de wormen die de tong graag eet.