Vlakte van de Raan
De Vlakte van de Raan is een habitatrichtlijngebied van circa 190 km² dat bestaat uit ‘permanent met zeewater van geringe diepte overstroomde zandbanken, subtype Noordzee-kustzone’.
De Vlakte van de Raan bestaat uit het Nederlandse deel van een complex van zandbanken dat doorloopt voor de Belgische kust van Knokke-Heist. Het gebied loopt van de Westerscheldemonding tot een waterdiepte van twintig meter. Het verbindt de Voordelta met de rijksgrens met België. De habitatrichtlijnsoorten in dit gebied zijn bruinvis, gewone zeehond en grijze zeehond, en de vissoorten fint, rivierprik en zeeprik. Eb en vloed en de uitstroom van rivierwater veroorzaken hier een variatie in zoutgehalte, stromingsbeweging, temperatuur en helderheid van het water. Tot de randvoorwaarden voor het behoud van deze habitat behoort een (relatief) goede waterkwaliteit, helder water en weinig bodemverstoring.
Habitat- en Vogelrichtlijn
De Europese habitat- en vogelrichtlijn legt de lidstaten verplichtingen op voor de instandhouding van soorten en natuurlijke habitats. Die verplichtingen zijn gericht op het behoud of herstel van een gunstige Staat van instandhouding (Svi) van zowel natuurlijke habitats als soorten. Lidstaten moeten daarover elke zes jaar aan de Europese Unie rapporteren. Belangrijke factoren bij het vaststellen van de Staat van instandhouding van soorten, zijn populatietrends, de omvang van de populaties en het natuurlijke verspreidingsgebied.
Staat van instandhouding
Over het Nederlandse deel van de Vlakte van de Raan is slechts beperkte informatie beschikbaar. Daardoor zijn op basis van de aan- of afwezigheid van bepaalde diersoorten geen harde conclusies te trekken over de Staat van instandhouding. Op basis van de morfologie, de bodemkarakteristieken en andere abiotische factoren wordt aangenomen dat de kwaliteit van het habitattype overeenkomt met die van de Voordelta. Hetzelfde geldt voor de soorten gebruik en de gebruiksintensiteit van het gebied.
Landelijk gezien verkeert dit subtype in een matig ongunstige Staat van instandhouding. Vooral de bodemberoerende visserij is van invloed op de kwaliteit van het habitattype. Daarom wordt die op de Vlakte van de Raan beoordeeld als ‘matig ongunstig’ en wordt een verbeterdoel voorgesteld. Zie daarvoor ook het rapport Instandhoudingsdoelen Natura 2000-gebieden Noordzee (pdf, 6.4 MB).
In december 2010 is de Vlakte van de Raan officieel aangewezen als Natura 2000-gebied. In december 2010 is de Vlakte van de Raan officieel aangewezen als Natura 2000-gebied. In maart 2016 is het Beheerplan Vlakte van de Raan verschenen. Het beheerplan loopt in 2022 af en RWS zal van de wettelijke regeling gebruik maken om het beheerplan eenmalig met 6 jaar te verlengen.
Documenten en publicaties
Natura 2000 Vlakte van de Raan - Beheerplan maart 2016
Natura 2000 Vlakte van de Raan - Samenvatting beheerplan maart 2016
Natura 2000 Vlakte van de Raan - Nota van Antwoord maart 2016
Natura 2000 Vlakte van de Raan - Communicatieplan januari 2015 Natura 2000
Natura 2000 Vlakte van de Raan - Handhavingsplan januari 2015 Natura 2000
Natura 2000 Vlakte van de Raan - Monitoringsplan januari 2015
Natura 2000 Vlakte van de Raan - Nadere effectenanalyse staandwantvisserij bruinvis
Natura 2000 Vlakte van de Raan - Uitvoeringsplan januari 2015
Tauw effectbeschrijving en maatregelen per activiteit
Tauw deelrapportage gebiedsbeschrijving en instandhoudingsdoelstellingen
Tauw Cumulatietoets - Deelrapport 3 van de Nadere Effectenanalyse Vlakte van de Raan