Gewone zeehond

Gewone zeehond (Phoca vitulina) – H1365

Gewone zeehond

Het geschatte aantal gewone zeehonden in de Noordzee en Waddenzee ligt rond de zesduizend exemplaren. De lengte van het mannetje ligt tussen 1,3 en 1,9 meter en die van het vrouwtje is 1,3 tot 1,5 meter. De vrouwtjes zijn meestal iets kleiner dan mannetjes. Het is uiterst lastig om mannetjes van vrouwtjes te onderscheiden. Het gewicht van een gewone zeehond varieert van 45 tot 130 kg. Een jong meet bij geboorte 65 tot 100 cm en zwemt na de geboorte bij de eerste vloed al met de moeder mee. Bij groot gevaar gaat ze met het jong in de bek het water in, waarbij ze vaak ook onderduikt. De zoogtijd duurt twee tot zes weken, waarna het jong voor zichzelf moet zorgen.

Namen: gewone zeehond (NL), harbor seal (GB), phoque commun of veau marin (F), Seehund (D).

Kenmerkend voor de gewone zeehond zijn de smalle, V-vormige neusgaten. Zijn lichaam is mollig en het hoofd is klein en kat­achtig. De ogen zijn relatief groot en staan vrij dicht bij elkaar. Het meest opvallende kenmerk van de gewone zeehond is de variabel gekleurde vacht met vele kleine en ringvormige vlekjes.

De gewone zeehond heeft lange en zeer gevoelige borstelige snor­haren (vibrissae, van het Latijn voor trillen). Hij kan daar­mee de waterbeweging voelen van een zwemmende vis, en zo ook met succes in troebel, diep of donker water jagen.

Aan land is de gewone zeehond meestal extreem voorzichtig en schuw. Hij leeft in kuddes, maar volwassen dieren liggen op het land niet dicht op elkaar. In zee zwemmen ze meestal alleen of in kleine groepjes. De gewone zeehond voedt zich met een breed assorti­ment vis, inktvis, krab en kreeft. Het mannetje wordt maximaal 26 jaar oud, het vrouwtje 32 jaar. Hun belang­rijkste natuurlijke vijanden zijn de haai en de orka.

De gewone zeehond staat op de Rode Lijst van zoogdieren, in de Habitatrichtlijn (bijlage II en V) en in de Conventie van Bonn en Bern.

Luister hier naar het geluid van de gewone zeehond.

Het profieldocument van deze soort vindt u in de Gebiedendatabase van EZ.